Het Nederlands elftal op het EK 1980

Twee Feyenoorders deden mee op het EK van 1980: Michel van de Korput en Ben Wijnstekers. Hoe het Oranje verging vanaf de WK-finale van 1978 t/m het EK van 1980 wordt beschreven in het boek Wegen na Rome.

Ben Wijnstekers


Ben Wijnstekers had vier interlands op zijn naam staan toen hij meeging naar het EK in Italiƫ. Hij debuteerde in de vriendschappelijke afscheidswedstrijd van Willem van Hanegem, tegen Belgiƫ, op 26 september 1979 Daarna speelde hij twee zeer belangrijke kwalificatiewedstrijden, tegen Polen en tegen Oost-Duitsland. Ben speelde een prima toernooi die zomer, maar kreeg daarvoor te weinig waardering. In de wedstrijd tegen Griekenland moest hij op de rechterflank samenwerken met debutant Martien Vreijsen, op wie hij totaal niet ingespeeld was. Aan de drie doelpunten van zijn directe tegenstander Klaus Allofs had hij minder schuld dan Jan Zwartkruis in zijn biografie doet vermoeden.

Michel van de Korput


Michel van de Korput speelde drie interlands voor het het EK van 1980. Ook hij was erbij in de beslissende uitwedstrijd tegen Oost-Duitsland en ook hij deed het goed. Van de Korput scoorde in de laatste wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije een belangrijk doelpunt, vlak voor tijd. Dat werd afgekeurd. Op televisiebeelden is het niet goed te zien, maat het heeft er de schijn van dat het geen buitenspel was. Winst in die laatste partij ging niet door en daardoor miste Oranje ook de strijd om de derde plaats.

Wegen na Rome


Het boek Wegen na Rome is een must voor wie zich wil verdiepen in dit vergeten toernooi en de weg ernaar toe. Op de website bij het boek is een kwart van de inhoud gratis te downloaden.